Prezența Asociației Culturala Albaneze HAEMUS (Prania e Shoqërisë Kulturore Shqiptare HAEMUS)

Înființată la București în anul 2006, Asociaţia Culturală Albaneză „HÆMUS” este o instituţie cultural-artistică, cu personalitate juridică, neguvernamentală, fără caracter politic, cu caracter nepatrimonial (non-profit).

Asociaţia Culturală Albaneză “HÆMUS” este persoană juridică de drept privat, cu caracter nepatrimonial (non-profit), apolitică şi neguvernamentală, şi funcţionează conform prevederilor Statutului său şi ale Legii Nr.21/1924 şi care a luat fiinţă în baza hotărârii membrilor săi fondatori.
Scopul asociației este promovarea culturilor și spiritualităților română şi albaneză, în toate formele lor de manifestare, îmbunătățirea raporturilor inter-culturale și integrarea în circuitele european și mondial.
În cadrul Asociaţiei Culturale Albaneze „HÆMUS” funcționează Editura Librarium Haemus și Revista Haemus.
Președinte Pemanent al A. C. A. ”HÆMUS” este Acad. Kopi Kycyku

Activitățile asociației noastre se desfășoară în regim de voluntariat, în timpul liber al membrilor fondatori, al membrilor de onoare și al colaboratorilor, cu titlu gratuit. În decursul timpului, ne-am concentrat asupra edițiilor online dedicate propagării culturilor și civilizațiilor română și albaneză, dar și ale altor minorități naționale. Materialele științifice și / sau artistice sunt publicate bilingv, sau doar în limbile respective, cu materiale sau rezumate în limbi de strânsă sau de largă circulație.

Activitatea editorială

Revista Haemus

Revista Haemus apare la Bucureşti din anul 1998 în limbile albaneză şi română, cu rezumate şi secvenţe în franceză, engleză, italiană, turcă, greacă, rusă etc. Colecţia revistei, incluzând și suplimentul știnițific-artistic Haemus Plus, însumează până acum peste 6.500 de pagini, în care au apărut fragmente din opera a peste 300 de scriitori, gânditori şi intelectuali europeni; de asemenea, Haemus le-a dedicat numere speciale culturilor şi civilizaţiilor greacă, turcă, italiană, elveţiană, evreiască, chineză, exilului albanez şi românesc, precum şi minorităţilor naţionale din România.
Revista Haemus poate fi citită online și în format pdf.

Editura Librarium Haemus

Înființată în anul 2006 în cadrul Asociației Culturale Albaneze ”Haemus”, Editura Librarium Haemus are ca scop principal tipărirea și mediatizarea unor opere importante semnate de autori născuți și / sau formați în spațiul balcanic, dar și de autori din alte spații culturale. Prin colecțiile Enkelana (antologii de autor, poezii, proză scurtă, eseistică), @firmo (versuri), Clio (opere din domeniul istoriei și memorialisticii, monografii dedicate unor personalități științifice și artistice), con-Vorbiri (dialoguri, interviuri), Thaeatron (piese de teatru, serii de filme, documentare și spectacole), Prosa (antologii de proză, romane, nuvele) și hArta (albume dedicate artelor plastice, fotografiei artistice și sculpturii), sprijinit de Revista Europeană Haemus (fondată la București în 1998), editate în diferite limbi sau chiar bilingv, Librarium Haemus contribuie la o cunoaștere mai bună a culturii și psihologiei minorităților naționale din România și nu numai, încercând să apropie culturile sud-estului european între ele și să întindă un pod de comunicare, sinceră și reală, spre restul continentului nostru. Sub egida Librarium Haemus au apărut până acum peste 45 de titluri importante, în tiraje bibliofile, dar care se găsesc online în mai multe portaluri specializate.
Publicațiile Editurii Librarium Haemus pot fi consultate și / sau citite online.

Structura și modul de funcționare

Datorită obiectivelor noastre, avem doar Membri de Onoare, scutiți de orice implicare de natură financiară, inclusiv cotizații, și care colaborează în principal online, trimițând materiale științifice și artistice pentru care dețin toate drepturile autoriale.
Ideatica noastră duce mai departe, în condițiile actuale, fragmente din viziunile unor personalități românești și albaneze de talia lui Vanghele Zapa, Nikolla Nacio, Vladimir Ghika, Dora d'Istria, Lasgush Poradeci, Mitrush Kuteli, Gjon Mili, Cristache Antoniu și alții.

Blog-uri

Enkelana – un centru al culturii balcanice www.e-enkelana.blogspot.ro
În curând va fi funcțional și portalul Asociației Culturale Albaneze Haemus www.haemus.ro

Colaboratori

Printre colaboratorii / partenerii noștri se numără:
Centrul ComunicArts, European Academy of Performing Arts, Universitatea Română de Științe și Arte ”Gheorghe Cristea”, Academia de Științe a Albaniei, Universitatea de Stat din Tirana (facultatea de limbi străine), Asociația O Șansă pentru Viitor, Editura Ideea Europeană, Revista Contemporanul, Asociația Scriitorilor din București, Departamentul de Limbi Străine și Imagologie, Copyro, Ministerul Culturii din Albania, precum și numeroase personalități din România, Albania, SUA, Germania, Franța, Italia, Grecia, Israel, Bulgaria, Macedonia etc.

Proiecte planificate și / sau în derulare

  • Spaţiul balcanic între cunoaştere şi prejudecăţi 
  • Editarea a trei volume semnificative privind istoria, cultura şi civilizaţia minorităţilor naţionale din România, precum şi schimbul de esenţe civilizatoare dintre majoritari şi minoritari; 
  • Organizarea a trei simpozioane legate de temele ce urmează a fi anunţate, cu participarea unor personalităţi marcante din ţară şi străinătate; 
  • Crearea unui Centru virtual de Studii interetnice

Alte activități (selectiv):
Câteva publicații ale fondatorilor:

  • ”Antologie a poeziei române moderne” în limba albaneză; 
  • ”Frumusețea care ucide” (antologie de proză albaneză, vol. I); 
  • ”Aromânii din Albania în context balcanic”; 
  • ”Istoria Albaniei”; 
  • ”Istoria Macedoniei”; 
  • ”Un alfabet al poeziei albaneze” – 101 poeți albanezi în limba română; 
  • ”My last Million” – Mărturie și chemare – o antologie a poeziei și a spiritualității balcanice, 
  • „N-a învățat cum se moare / Nuk mësoi si vdiset” (Mihai Eminescu), monografie; 
  • ”Outism și insomnie” - studiu imagologic, literar și semiotic asupra unor autori de limbă albaneză; 
  • “Aspecte ale relaţiilor economico-politice româno-albaneze şi sprijinul României la integrarea Albaniei în UE” (lucrare de master); 
  • Lansarea Cursului intensiv de învățare a limbii albaneze; 
  • Lansarea Cursului de limbă și cultură românească la Tirana, Albania; 
  • Proiecte de doctorat în literatură, imagologie și teatrologie (pentru cercetătorii cunoscători de limbă albaneză); 
  • Lansarea Seriei ”Semioticon Balcanic”; 
  • Expoziția fotografică ”Bukurești”, cu ocazia împlinirii a 555 de ani de atestare documentară a orașului București; 
  • Participări cu comunicări, lansări de carte, expoziții la toate edițiile Congresului Spiritualității Românești, începând cu anul 1992; 
  • Participări cu comunicări și traduceri la Festivalul Zile și Nopți de Literatură de la Neptun, organizat de Uniunea Scriitorilor din România; 
  • Participări cu lecturi și expoziție de fotografie artistică la Festivalul „București - mon amour”, Ediția I.